Posljednjih godina veliki problem na našim prostorima predstavlja migrantska populacija koja dolazi iz Tunisa, Libije ,Avganistana, Iraka i drugih zemalja i jedina im je želja da se dočepaju Evropske unije. Kroz prostor na kojem se mi nalazimo oni su u tranzitu, ali pošto im je jako teško ilegalno preći granicu Hrvatske, oni ostaju na teritoriji Bosne i Hercegovime i Srbije i postaju veliki problem.

Obzirom da se radi o velikom broju ljudi o kojima niko nema pojma ko su i odakle su, jer uglavnom nemaju nikakva dokumenta, a koji često prave probleme tako što se ili tuku i ubijaju između sebe ili napadaju i pljačkaju kuće i stanove građana, policija ima problem da ih identifikuje. U Bosni i Hercegovini je i nekoliko migranata ubijeno u međusobnim obračunima,  a velika većina njih prosi novac od građana a ima i onih koji otimaju mobitele i napadaju starije osobe ili djecu tražeći novac od njih.

Pošto se radi uglavnom o mladićima koji imaju između 20 i 30 godina, posebnu pažnju im privlače djevojke koje ne mogu proći pored njih a da im ne dobacuju ili ih čak i napadaju. Jedna takva situacija se desila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu a napadnuta je djevojka koja se zove Iman Fagan i koja ima 24 godine.

Ona je bila u tržnom centru kada joj je prišla grupa migranarta koja je počela udarati i to bokserima u stomak, a ona je od bolova počela da povraća. Od još goreg nasilja je spasio jedan taksista koji je naišao i uspio je otrgnuti od siledžija i odvesti je u hitnu pomoć gdje su joj ustanovljene teške povrede.

 

Ads