Pisali smo o tome koliko ljudske greške mogu biti katastrofalne i kobne, ali priča koju vam donosimo u nastavku je zaista jedan od primjera kako su ljudi nepažljivi, a posljedice onoga što je uradio ovaj bračni par su katastrofalne. Naime radi se o tome da je jedan par iz Kalifornije htio na jedinstven način da objavi pol svog djeteta, a nisu ni slutili šta će se kasnije desiti. Oni su pomoću pirotehničkih pomagala htjeli objaviti pol svog djeteta i tako su izazvali strašan požar, koji je vjerovali ili ne spalio 9.300 hektara zemlje, uništio 20 zgrada, a ono što je najviše tragično u požaru je stradao i jedan vatrogasac.

Naime, ovo se desilo prošle godine na zabavi koju su organizovali Refugio Manuel Himenez i Anđela Rene Himenez, koja je na kraju izazvala toliki požar, a sve se desilo u El Doradu. Protiv njih je podignuta optužnica u 30 tačaka koja uključuje i ubistvo vatrogasca Čarlija Mortona, i nanošenje povreda. Ovaj par se izjasnio da nisu krivi, a sada čekaju suđenje. Okružni tužilac Džejson Anderson je rekao sljedeće: “Ovde je reč o izgubljenim životima, povređenima, izgorelim domovima i zemljom. To obuhvata mnogo emocija ali i štete, finansijske i psihološke “.

Vatrogasac po imenu Morton koji je imao 39.godina je imao 14 godina radnog staža u nacionalnoj šumarskoj službi San Bernardina, koji se borio protiv požara, koji je izazvala dimna bomba, a jedini razlog što je on bio tamo je upravo to. Požar u El Doradu izbio je 5. septembra 2020. i trajao je 23 dana. Par je, navodno, dimnom bombom otkrio pol bebe. Problem je bio u tome što su bombu aktivirali kada su temeperature bile 15 do 20 stepeni više od prosjeka za taj region. Te sedmice, meteorolozi su registrovali temperature do 49 stepeni Celzijusa.

Ads