Iako već muku mučimo mjesecima sa pandemijom korona virusa, koja je potpuno neočekivano u samo nekoliko mjeseci zavladala cijelim svijetom, to nije ono najgore što se može desiti. Naime, lako smo zanemarili sve druge bolesti koje haraju svijetom već neko vrijeme i to bi nas izgleda moglo skupo i koštati. Veliki broj građana glasno se diže protiv korone, odnosno smatraju da je podignuta prevelika hajka, što svakako nije slučaj ako uzmemo u obzir koliko je samo ljudi zaraženo i preminulo zbog ove zaraze, ali postoji mogućnost da su upravo zbog fokusa na koronu, neke druge bolesti lako našle ulaz na naše podneblje.

Tako je u Njemačkoj izdato upozorenje o pojavi afričke svinjske kuge, koja je već došla u ovu državu. Naime, Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je ovu vijest kazavši kako postoji sumnja da se svinjska kuga pojavila u Brandeburg okrugu. Razlog iznošenja ovakve informacije jeste vijest da je pronađena uginula svinja na samo nekoliko kilometara od granice između Njemačke i Poljske, te da je poslana na virološku analizu. Podsjećamo, vlasti u Njemačkoj su još na početku godine upozoravale na to da postoji mogućnost širenja ove vrste kuge zbog pojave slučajeva u Poljskoj, te je izražena velika zabrinutost zbog mogućnosti prenošenja ovog virusa u Njemačku.

Zvaničnici se sada plaše kako je upravo ovaj scenarij trenutno u toku, a ako se sumnje obistine, morat će se vršiti detaljna ispitivanja u toj pokrajini kako bi se otkrilo da li postoji još slučajeva i na koji način su oni povezani. Čini se kako ova 2020. godina ni do kraja godine neće donijeti ništa dobro.

Ads