Djevojka koj ase zove Alisa Galašan iz Škotske i koja ima samo 24 godine je u svojoj dvadesetoj upoznala momka za kojeg je bila sigurna d je emuškarac njenog života. Sem i ona su bili jako zaljubljeni jedno u drugo i željeli su i da intimno postanu bliski, ali kada su pokušali doživjeli su pravi šok.

Ona je cijelo vrijeme osjećala nepodnošljiv bol u svojoj vulvi tako da nisu uspjeli ni da imaju odnos. Taj bol se pojačavao iz dana u dan i ona je nakon godinu dana bolova odlučila da posjeti doktora i potraži pomoć, ali nijedan od onih koje je posjetila nije znao da joj kaže o čemu se radi i šta joj izaziva toliku bol. Tek tri godine kasnije, a to s e desilo prošle godine, jedan stručnjak joj je postavio dijagnozu, a radilo se o bolesti koja se zove vulvodonija.

Ona je imala periode bolova koji su znali trajati konstantno  i preko mjesec dana  i ona kaže da joj je ipak laknulo kada joj je giekolog rekao dijagnozu, jer od bolova nije mogla koroistiti ni tampone. Njen momak  Sam je čitavo vrijeme bio uz  nju i bio joj je najveća podrška. Alisa je rekla da je zbog svega došla u situaciju da posjećuje i psihoterapeuta, a da Sam ide redovno sa njom. Da li ste vi ikada čuli za ovu bolest?

Vulvodonija je naziv za rijedak oblik jake boli koja se javlja na otvoru vagine i daje osjećaj prženja, a u medicini još uvijek nije otkriven njen uzrok. Glavni simptomi ove bolesti su neprijatna i jaka bol kao i iritacija. Kod žena koje pate od ove bolesti su nezamislivi intimni odnosi a i duže sjedenje je skoro pa neizvedivo.

Ads