Iako se zbog ekonomske krize u svijetu koja je nastala jer je u prvom lokdaunu koji smo imali u martu i aprilu došlo do potpunog prestanka rada većine privrednih grana, mislilo da se više nikada neće uvesti karantin bilo gdje na svijetu, to se ipak desilo.

U Melburnu, drugom najvećem gradu u Australiji je upravo na snazi karantin koji ima do sada najveće restrikcije od svih koje smo vidjeli. Mediji su ovaj primjer nazvali drugim svjetskim karantinom jer se smatra da je ovo samo početak drugog talasa koji će nas opet dovesti do lokdauna. Australija je slično kao i zemlje na Balkanu u junu mislila da je pobjedila virus jer je broj zaraženih osoba bio relativno mali, ali sa otvaranjem granica je došlo do naglog skoka zaraženih.

Vlasti su prije 15 dana kao obaveznu mjeru uveli nošenje zaštitnih maski ali to nije spriječilo širenje zaraze. Zatim su uvedene brojne stroge mjere koje su potpuno zbunile građane jer sada niko sa sigurnošću ne zna šta se smije a šta ne. Kako je broj zaraženih stalno rastao a i broj preminulih je bio ogroman, vlasti su se odlučile na šok terapiju odnosno za uvođenje strogog karantina koji će trajati 6 sedmica.

Sve radnje osim prehrambenih i apoteka su zatvorene, škole su se prebacile na online nastavu a restorani vrše samo dostavu hrane,  zatvoreni su i vrtići. Po gradu se slobodno mogu kretati samo policija i zdravstveni radnici a svi drugi moraju da imaju odgovarajuću dokumentaciju. Policija je prijavila da je prilikom kontrole bila prinuđena da u četiri slučaja razbije staklo na autu jer su vozači odbijali da pokažu dokumente.

Ads