Pandemija neće prestati u skorije vrijeme, i sa novom godinom se nastavlja borba sa ovom opakom bolesti iako možemo biti zadovoljni što je došlo do smanjenja broja oboljelih u nekim područjima. Bez obzira na potencijalno nastavljanje trenda opdanja broja zaraženih iz kriznih štabova naglašavaju kako je iznimno važno i dalje poštivati propisane epidemiološke mjere, distanca od 1,5 metara, pranje ruku i obavezno nošenje zaštitnih maski.

I dalje se preporučuje izbjegavanje bilo kakvih javnih okupljanja, kao i boravak na javnim mjestima gdje su veće šanse da dođete u kontakt sa zaraženim osobama. Sada je pored svega došlo i do izmjene situacije sa sniježnim padavinama. Iz dana u dan sve je više snijega širom Srbije i mnogi građani nisu sigurni na koji način će ove sniježne padavine uticati na njihovu sigurnost kada je u pitanju kovid-19 i mogućnost zaraze. Kakav uticaj imaju obilne sniježne padavine i niske temperatue koje one donose na kovid-19?

Povodom tih pitanja se oglasio i najpoznatiji srpski epidemiolog Kon rekavši „Ono što je opšte poznato je da svi virusi opstaju i na niskim temperaturama. Što je potpuno suprotno od ubeđenja kod nas da kad padne sneg i kada je hladno, da virusi ne deluju“. On smatra da se i ovaj virus mnogo duže zadržava na snijegu nego na površinama u vrijeme toplijih godišnjih doba, ali sve to pod uslovom da virus dođe do površine snijega. Naime, kako je rekao kovid-19 se nalazi u „sekretima i ekskretima“ našeg organizma, ako smo oboljeli tako da ako čovjek „zagadi površinu snijega“ onda postoji šansa da se tu virus zadrži duži period. Bez obzira koliko je vjerovatna ova opasnost naglasio je da poštivanjem osnovnih uputa za higijenu tokom pandemije i redovnim pranjem ruku možete kao i inače uveliko spriječiti potencijalnu zarazu. Na ovo je dodala svoj stav i dr. Ivana Milošević sa infektivne klinike u Beogradu kako se virusi ne mogu razmnožavati na snijegu, jer za to im je potreban domaćin.

Ads