U nastavku današnjeg članka donosimo jednu jako zanimljivu temu koja je mnogo zainteresovala a verujemo da je i vas kada ste pročitali sami naslov ovog članka. Mnogi su svetu izraz trenutak ili momenat koriste kako bi pojasnili da nešto neće zahtevati mnogo vremena, vrlo često smatraju da ne daju tačnu vremensku odredicu.

Moramo da kažemo da ipak svih ovih godina, čini se da ljudima kojima govorimo da ćemo nešto da obavimo za trenutak dajemo tačno vreme. Kada je u pitanju reč “trnutak” zapravo znači 90 sekundi vremena, a kao prvo spominjanje trenutak uz koje je pridruženo te specifično vreme potiče iz 1398 godine, u Oksfordskom rečniku engleskog jezika. Takoje pisac Džon koji je iz Trevizora je rekao da postoji 40 trenutaka u satu, što znači da jedan trenutak traje 90 sekundi. Ali, Oksfordu je od tada značenje odredicie promenio na vrlo kratko vreme.

Tačno značenje je trenutak kao jedinice vremena potiče još iz srednjeg veka, kada je kretanje sendke na sunačnom satu pokrivalo 40 trenutaka u solarno satu. Dužina solarnog sata zavisila je od dana koji je također, varirao od sezone do sezone. U modernim sekundama dužina trenutka nikada nije bila fiksna, ali u proseku bi trenutak iznosio ukupno 90 sekundi. Da li ste vi znali za ovaj podatak? Pišite nam u komentar vaša mišljenja o svemu ovome.

Ads