Svi smo mi vozači nad vozačima kada je pričat o saobraćaju i pravilima, a kada se pred nas stavi problem koji smo sigurno rješavali tokom priprema za polaganje vozačkog ispita mnogi zablokiraju ili pak zbog izlapjelog znanja polete pa daju pogršan odgovor. Samouvjereno, ali pogrješe. Najčešće problematične situacije u saobraćanim zadacima predstavljaju raskrnice. Zašto? Pa zato što svaki dan možemo i sami svjedočiti brojnim glupostima u saobraćaju kada nam daju prednost vozači koji zapravo u datoj situaciju i toj raskrsnici zapravo imaju prednost. I šta čovjek da radi, presječeš mu putanju jer vas pušta i onda vas genijalac udari i ko je kriv?

Pa makara malo možemo poraviti sitaciju ako povremeno objavimo ovakve saobraćajne zadatke. Možda neko nešto i nauči, ili hajde da kažemo možda se narod podsjeti. U redu je znamo da vi to znate, ali hajde malo da podmažemo znanje. Ovaj put donosimo raskrsnicu na kojoj je prva i najočiglednija stvar da semafori ne rade. Znači na svim semaforima treperi žuto svjetlo. Ako poznajete osnovna pravila o prednosti u saobraćaju i pravila kojima se reguliše saobraćaj kada ne rade semafori ili ih pak u datoj raskrsnici nema onda nije teško rješiti problem. Da bi stvar bila zanimljivija u raskrsnicu su postavljena jako šarolika vozila. Četiri su automobila od kojih je jedno policijsko sa upaljenom rotacijom. Mora da je policija jako važna u priči? Može bit, ali tu je i kamion bez prikolice i tramvaj. Kojim redoslijedom bi se ova vozila trebala kretati kroz ovu raskrsnicu?

Kao što možete vidjeti u videu iz priloga, policijsko vozilo sa upaljenom rotacijom ima prednost u odnosu na sva vozila, potom šinsko vozilo. Sljedeća su tri automobila jer se kreću pravolinijski kroz raskrsnicu i potom kamion koji skreće i sječe putanju kojom su se kretali automobili.

Ads