Prije samo par meseci smo imali pomeranje kazaljki unazad, tačnije kada se počelo računati zimsko vreme. Sada je opet došao red na letnje računanje vremena koje se završava u nedelju 30. oktrobra kada bude tri sata, mi ćemo pomeriti sat unazad na dva.

Proleće 2022. počelo je 20. marta tačno u 16.33, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 40 minuta. Proleće je krenulo lepim sunčanim danom, koji je mnoge koji nemaju obaveze izmamilo napolje. Zahvaljujući današnjim pametnim telefonima, računarima i ostalim tehničkim uređajima povezanim na internet, pomeranje sata se obavi automatski, pa tako i mnogi od nas nisu niti svesni da se vreme pomerilo, dok ne shvatimo da smo duže ili kraće spavali tokom noći.

Iako je Evropska komisija (EK) još 2018. predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile. Osnovna ideja samog pomeranja vremena je da se bolje iskoristi dnevna svetlost. Istorijski gledano, to je, najpre, smislio američki političar i naučnik Bendžamin Franklin davne 1784. godine. On je objavio je esej u kome je predlagao da ljudi ranije ustaju i tako uštede na svećama. Pomicanje sata je svakoj državi oduvek je bio slobodan izbor, tačnije ne postoji zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Letnje računanje vremena je ono što smo svi jedva čekali i konačno smo dočekali. Većina ljuti voli letnje računanje vremena, samom činjenicom da nam dan postaje duži, vidljivije bude vani, a samim tim smo i raspoloženiji više. Kažite nam svoje mišljenje!  Da li se bolje osećate kada je zimsko ili letnje računanja?

Ads