Prvi dan nove 2021. regiju je dočekala tužna vijesti iz susjedne nam Bosne i Hercegovine o gubitku osmero mladih života koji su nestali u novogodišnjoj noći. Osam mladih osoba su u Posušju pronađeni beživotni u vikendici u kojoj su se okupili da se oproste od svima mrske 2020. Nemilu sudbinu ovih mladića i djevojaka su otkrile osobe iz susjedne vikendice koje su došle provjeriti zašto se na jutro 01. janura niko ne pojavljuje iz te vikendice, u vikendicu su morali provaliti kada su vidjeli beživotna tijela u prostoriji. U Bosni i Hercegovini je povodom ovog gubitka mladih života 04. januar proglašen danom žalosti.

Od samog događaja do danas bilo je mnogo teoretisanja o uzroku smrti ovih mladih ljudi. Istraga koju su vodile policijske ekipe i dežurni kantonalni tužilac na terenu je napokon i privedena kraju. Tek sada zvaničnici mogu sa sigurnošću donijeti zaključak o stvarnom uzroku smrti žrtava.

Iz Tužilaštva ZHK je došlo obavještenje da je “Kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljen monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna”. Ovaj izvještaj je potvrdio prvobitnu teoriju da je uzrok smrti ovih četiri djevojke i četvorice mladića bio agregat koji se nalazio unutar vikendice bez adekvatnog prozračivanja. Žalosno je što ovakvav gubitak života je čest na ovim prostorima, prije nekoliko godina se dogodio sličan slučaj gdje je jedan bosanski biznismen preminuo pod sličnim uslovima dok je bio u čeki u lovu. Ako i vi imate vikendicu ili bilo koji drugi objekat koji se grije plinom ili napaja putem agregata, dobro se informišite kako najbolje spriječiti ovako pogubne posljedice.

Ads