Dokotrica Nada Kuljić Kapulica je za medije izjavila kako niko nije mogao na samoim početku pandemije očekivati da će korona virus biti ovoliko opasan. Korona je bolest koja je cijelom čovječanstvu na planti promijenila život i okrenula ga za 360 stepeni. Ova dokotrica koja je virusolog je rekla da je korona virus među nama već jako dugo, desetinama godina a ona ga je prvi put u praksi surela početkom osamdesetih godina na VMA gdje je radila cijeli svoj život.

Njen posao je bio da proučava i radi na novim virusima, a pred samu pandemiju je otišla u penziju, ali bez obzira na to stalno je zovu i traže njeno mišljenje jer ima neprocjenjivo iskustvo kada je dijagnostika i proučavanje virusaa u pitanju. Sa njom su novinari razgovarali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji jer malo ko u državi ima iskustvo poput nje.

Prvo pitanje koje joj je postavljeno je bilo kada je prvi put čula za korona virus a ona je odgovorila da je sa dijagnozom novih virusa koji su do tada bili nepoznati počela osamdesetih godina u jako dobro opremljenom laboratoriju na VMA koji je i prije toga imao jako dugu tradiciju.

Za nju, kao mladog stručnjaka rad u laboratoriji je bio pun izazova a nju su iznad svega privlačili virusi i njihovo izučavanje a jedan od relativno novih koji se tada izučavao je bio i korona virus. Tada se radilo o grupi novih i neustraženih virusa i nju je to i privuklo. Doktorica je rekla da postoje dviej vrste korona virusa , oni koji napadaju životinje i drugi koji napadaju ljude. Ostatak pročitajte ovdje.

 

Ads