Krizni štab Republike Srbije već neko vrijeme diskutuje o tome kako postupati sa građanima koji su otišli van granica Srbije zbog ljetovanja i godišnjih odmora, kao i drugih obaveza, a pogotovo oni koji se trenutno nalaze u prilično rizičnim područjima, poput Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Naime, odluka o tim građanima nije bila laka za donijeti, ali obzirom da Srbija u posljednje vrijeme ima prilično stabilnu situaciju što se tiče epidemiološke slike, sada se na sve moguće načine pokušava zaustaviti ponovni porast broja slučajeva. Upravo iz tog razloga donešene su nove odluke.

Dr Darija Kisić Tepavčeić jutros se obratila javnosti, kazavši kako je u Srbiji još uvijek primjetan pad broja zaraženih ali isto tako se u pojedinim krajevima situacija već pomalo mijenja, pa se tu bilježi i porast novih slučajeva zaraze. Ova situacija naravno nije samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama u svijetu, ali ono što ih najviše brine jeste situacija u regionu. Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska sada su prilično kritične, pa se zbog toga apeluje na građane koji se nalaze u ovim zemljama da se do petka vrate nazad u Srbiju, jer se od petka u 18h uvodi novi režim.

Novi režim podrazumijeva nadzor za sve koji se vraćaju u Srbiju, kako bi se minimizirao rizik od povećanja broja slučajeva. Pod nadzorom se misli da će svi koji uđu u državu trebati da se jave službama, kako bi se unos virusa u zemlju stavio pod kontrolu. Svi detalji oko novog režima bit će objavljeni do petka u 18h.

Ads