Ljudi koji se bave poljoprivredom ili oni koji imaju svoje bašte, su uložili puno truda da bi pripremili zemlju i posijali voće i povrće i sada kada je došlo vrijeme da se beru plodovi, pojavljuju se razni problemi. Jedan od njih je bilo i vrijeme koje nam je donijelo cijeli protekli mjesec samo padavine, a sunca nije bilo ni za lijek.

U nekim područjima je bila i velika tuča koja je u potpunosti uništila usijeve. Puno usjeva je propalo a mnogi se odlučuju da počupaju grašak koji još uviejk nije sazreo. I ono malo plodova što je ostalo, napadaju različiti nametnici i štetočine.

Najviše se očekuje od uroda krompira za kojeg se predviđa da će ove godine biti bogat, ali je problem što ga često napadaju krompirove zlatice koje se često presele i na paradajz i patlidžan i drugo povrće koje imate u svom vrtu. Iako postoje neka hemijska sredstva kojima se zlatice mogu privremeno otkloniti one se uvijek vraćaju i ništa se do sada nije pokazalo efikasnim. U našem regionu se samo za jednu sezonu u bašti mogu razviti i dvije do tri generacije zlatica što predstavlja veliki problem.

Ženka krompirove zlatice može položiti do dvije hiljade jaja i jako ih je teško iskorijeniti. Ipak postoji nešto što ove štetočione nikako ne podnose a to je miris kore trulog crvenog luka. Između redaka krompira je potrebno pobacati oguljenu koru od crvenog luka koji će ih otjerati. Krompirova zlatica ima i prirodnog neprijatelja kao što su krtica i jež, pa ako imate ježa u bašti nemojte ga ni dirati.

Ads