U nastavku se bavimo veoma neobičnom temom, ali isto tako veoma bitnoj, a radi se o oznakama energetskih razreda na kućanskim aparatima. Naime radi se o tome da oni zbunjuju građane Srbije, posebno zbog toga jer se u prodaji još uvijek nalaze uređaji koji su klasifikovani na stari način.

Dakle, od 1.marta ove godine mašine za pranje veša, sudova, frižideri, zamrzivači, televizori, a onda od septembra čak i sijalice u Evropskoj Uniji, koji imaju nove naljepnice koje pokazuju koj i proizvod je energetski efikasniji. Naime, sve ovo što smo naveli je jedan od veoma važnih kriterijuma koji postoje kada se donosi odluka o kupovini novog kućanskog aparata. Glavna izmjena na novim naljepnicama je ustvari pojednostavljenje skale, tačnije ukidanje nekih klasa i dodavanje novih, ali i u promjeni metodologije za određivanje razreda.

Tako je sada umjesto dosadašnjih oznaka od A do D, gdje je A označavalo uređaj koji ima najmanju, a D aparat koji ima najveću potrošnju, uvedena je skala od A do G, a izbačeni su razredi A+, A++ i A+++, tako da je samim tim skala sada dosta strožija i sada je mnogo manje proizvoda koji mogu dostići oznaku A. Proizvodi koji se trenutno nalaze na tržištu i imaju najmanju potrošnju odgovaraju novim oznakama B, C ili D. Po novim izmjenama razlika između klasa može da bude od 30 do 80 %, a uz to je obavezan i QR kod, jer njegovim skeniranjem preko mobilnog telefona potrošači vrlo lako mogu da pristupe bazi podataka EU za energetsko očitavanje. Šta vi mislite o ovome? Pišite nam.

Ads