U nastavku današnjeg članka govorićemo o srpskom krlju šerpi i lonaca, Filipu Cepteru. To je čovek, čije posuđe je na ovim prostorima prisutno preko 40 poslednjih godina. Rođen je 23 novembra 1950 godine u Velikom Gradištu, kod kozarske Dubice kao Milan Janković. Oženjen je sa madlenom Cepter, sa kojom ima i ćerku Kristinu.

Sa 29 godina odlazi u Austriju da nauči nemački jezik,a tamo je upoznao i današnju suprugu Madlenu, sa kojom radi kao akviziter posuđa, te samo pola godine posle postaje i ddirektor ame kompanije. Njih dvoje pokreću sopstveni biznis, te 1986 godine osbnivaju firmu pod nazivom “Zepter”, što na nemačkom jeziku znači žezlo. Već 1996 godine, Zepter nakon posuđa, ulazi i u medicinsku indrudtriju, tako da mnoge rehabilitacijske klinike koriste ovu vrstu terapije kao standardnu medicinsku proceduru.

Inače, ovaj magnat pod nazivom „Zepter International“ ima osam fabrika u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini, te više od 100 000 zaposlenih i savetnika širom sveta. Verovali ili ne, posluju na svih 5 kontinenata, a prodaju svoje proizvode u preko 60 zemalja sveta. Sada Zepter pokušava da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, tako što će da napravi šerpu koja je optočena dijamantima i briljantinima, a njena cena bi trebala da bude oko 2 miliona dolara.

Prema magazinu Forbs, iz 2017 godine, on je proglašen za najbogatijeg srbina, i njegovo bogatstvo j etada procenjeno na 5 milijardi dolara. Koliko je samo težak Filip Cepter, pokazuje i podatak da je samo u prošloj godini kupio privatni avion za koji je iskeširao skoro 47 miliona dolara. Poseduje nekoliko vila, Beograd, Monte karlo i Nju jork.

 

Ads