Jučer rano ujutro je jeziv i potresan prizor dočekao građane Podgorice koji su krenuli na posao ili u prodavnicu. Naime, na ulicama i u parkovima čitavim dijelom ceste od Bazara pa do doma zdravlja na tlu se nalazilo na hiljade mrtvih tijela malih vrabaca, a ista se stvar desila i kod ekonomskog fakulteta u Tuzima.

Slične prizore je prije nekoliko mjeseci imalo prilike vidjeti i stanovništvo Srbije i tada su mnogi smatrali da je za smrt ovako velikog broja vrabaca kriva 5G mreža čime su se samo podgrijale teorije o njenoj štetnosti. Koliko god ova teorija bila nemoguća bar na Balkanu gdje još uvijek nije postavljena niti jedna antena za 5G mrežu, a ni veliki evropski gradovi koji imaju stanovnika kao jedna država na Balkanu još uvijek nisu dobile 5G mrežu, ima onih koji su u to povjerovali.

Novinari su objašnjenje potražili kod stručnjaka za ptice, ornitologa Bojana Zekovića koji radi u Centru za zaštitu i prooučavanje tica. Njegovo objašnjenje je jednostavno i logično a glavni uzrok ovolikog pomora vrabaca je nevrijeme koje je zahvatilo ovo područje. Sada je period kada su vrapci već završili sa gniježđenjem i oni se u velikom broju skupljaju na granama drveća.

Na taj način se ove male ptice štite od grabežljivaca, ali ih ovakve vremenske nepogode kakva je pogodila Podgoricu u potpunosti uništavaju. Obzirom da je zbog globalnog zagrijavanja vrijeme potpuno drugačije od onog na koje smo navikli, ovakve oluje bi mogle biti sve češće i za naše podneblje a one mogu biti pogubne za ptice kao što se može vidjeti i iz ovog primjera koji nam stiže iz Crne Gore.

Ads