U današnjem članku ćemo da vam pokažemo recept za tijesto za kifle i krofne. Sve što vam je potrebno od sastojaka je:

– tristo ml mlijeka
– jednakašičica šećera
– pedeset gr maslaca
– petnaest gr kvasca
– dva žumanca
– petstopedeset gr brašna
– malo soli
– korica limuna

Kada prikupite sve sastojke kao prvo je potrebno da zamijesite tijesto od tih sastojaka i da ostavite da odmori na oko trideset minuta, ali mora da bude pokriveno. Nakon toga od tijesta vadite kuglice pedeset grama veličine pa ih sa rukama oblikujte u loptice i stavljajte ih u poslužavnik na pek papir koji treba da bude u obliku kvadrata.

Kada uradite to, pokrite ih da odmokre trideset minuta. U ulje umočite dršku od varjaše i bušite svaku krofnu po sredini. Pržite ih na ulju. Ukoliko vam ostane viška tijesta, možete također da napravite i kiflice. Samo je potrebno da tijesto razvulete sa oklagijom u što veći krug, a nakon toga ga isjecite na torugle i uvite u kifle. Za kraj pokrite da odmote i pecite na dvjesto stepeni oko trideset minuta. Nakon toga bi trebali da dobijete slasne kiflice koje možete da jedete na način koji vama odgovara.

Zbog toga ne čekajte, nabavite sastojke koji su vam potrebni i bacite se na posao. Ove kiflice i krofne je jako lagano napraviti, a vjerujemo da će svako ko ih proba biti i više nego oduševljen. Jako dobro je što su svi sastojci koji su vam potrebni laki za pronać i jefitni su, zbog toga nema nikakvih problema, samo je potrebna volja.

Ads