S obzirom da nam je došlo ljeto, i da su temperature mnogo veće nego je to bio alučaj prethodnih godina, pa tako evo već skoro dva mjeseca muku mučimo sa paklenim vrućinama, vjerovatno svi vi koji imate klima uređaj očekujete da vam cijelo ljeto stužu visoki računi za struju, jer klimu uređaj ne gasite, jer ste na to prinuđeni, pa ona radi i dan i noć. Naime, klima uređaji troše mnogo električne energije, a gubitak efikasnosti će prouzrokovati visoke račune za struju.

Neki od razloga zbog čega će vaša klima dovesti do mnogo visokih računa su: prljavi filteri, curenje kanala, propali dijelovi, neadekvatno održavanje, stari uređaji kao i loša instalacija su samo neki od razloga. Majstori za klima uređaje su u prethodnom periodu imali pune ruke posla, a najviše su ih zvali građani koji su prethodni mjesec dočekali sa računima koji su bili veći i za 4.000 dinara. Kako su stručnjaci objasnili stari klima uređaji su jedan od osnovnih razloga zbog visokih računa, jer one godinama postaju sve manje efikasne, jer se približavaju kraju prosječnog životnog vijeka.

Zbog toga su noviji klima uređaji mnogo efikasniji energetski u poređenju sa starijim, pa tako je jedan od savjeta da kada birate klimu, najbolje rješenje je bez sumnje inverter klima, kao jedan od najekonomičnijih proizvoda, kada se radi o potrošnji struje. Tajna je u tome što ove klime u početku rade punim kapacitetom, da bi se kasnije, kako se više približavaju zadatoj temperaturi, rad, potrošnja i broj obrtaja smanjili, pa se tako postiže značajna ušteda u odnosu na klasične klime koje sve vrijeme rade punim kapacitetom. Vaši računi ostaće nepromjenjeni, a za sve one koji se “bore” i tokom zime sa visokim računima za grijanje, inverter je prava stvar.

Ads