Već smo nekoliko puta pisali o jugoslovenskoj kinematografiji koja se smatra jednom od najboljih koje smo ikada imali na ovim prostorima, i to s pravom, pogotovo kada se sagleda činjenično stanje da i dan danas većina mladih ljudi prije pogleda neki film ili seriju iz tog perioda nego one novije produkcije. Naime, u tom periodu izbor glumaca je bio odličan, postojala je stara garda glumaca koja je znala odigrati svaku ulogu besprijekorno i nikada niste imali osjećaj da nego glumi tu ulogu, nego se toliko unese u svoj lik da glumcu zaista povjerujete u sve što izgovara.

Kultni filmovi i serije poput „Žikina dinastija“, „Hajde da se volimo“, „Tesna koža“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“ samo su neki od naslova koji se i dan danas gledaju i u kojima uživaju sve generacije. Bolji život je specifična serija koja je pokazivala život jedne prosječne, radničke porodice, a mnogi se i dan danas mogu poistovijetiti sa tom serijom. Također, ova je serija važna za jugoslovensku kinematografiju jer je jedna posljednja serija snimana prije nemilih dešavanja na ovim prostorima. Jednu od uloga tumačila je i Jelica Sretenović, koja je kasnije kroz karijeru ostala poznata kao „Koka“, zanosna podstanarka u kući Popadića.

Jelica je zbgo glume zapostavila srednju školu, što njenim roditeljima baš  nije bilo drago, ali je postigla ogroman uspjeh. Udala se sa 19 godina i to za druga svoje tetke, Miloša Sretenovića. Ostala je trudna dok je studirala ali je to nije omelo, a muž joj je bio najveća podrška, te je kazala da joj jako  fali.

Ads