Danas je veliki petak u pravoslavno kalendaru, dan kada se posti i u narodu poznat kao svetac pod imenom “crveno slovo”. Taj dan žene ništa ne rade, igla se ne uzima u ruke, a preporuka je da se celi dan ne jede, a ako baš morate, onda je preporuka da se jede paulj, krompir i riba, i to u minimalnim količinama. Svakako da se na veliki petak širom sveta farbaju Vaskršnja jaja, a mnogo je tehnika koje su godinam doživela ekspanziju, tako da danas imamo na hiljade načina farbanja vaskršnjih jaja.

Svakako da je najlepše farbano jaje, ono na starinski način kada se od kore crvenog luka dobijala najbolja boja, a mališani bi taj dan farbali jaja, i šarali te lepili sličicena njih. U nastavku današnjeg članka, donosimo vam jednu tehniku za kojom je poludeo celi svet, a kada vidite ovako svetlucavo vaskršnje jaje, pomislite da je u pitanju neka reklama ili foto šop. Međutim, ne, za ovo vam je potrebno tek par sastojaka. Sve što vam zapravo treba jeste malo vina, boje iz kesice i malo šećera. UUmesto vode za kuvanja jaja, iskoristite pola litre vina, a umesto soli uzmite 100 grama šećera, a također vam je potrebna i jedna kesica boje za kolače u prahu. Dodajte šećer u vino koje ste pre toga usuli u šerpu za kuuvanje, dodajte jaja i preko toga pospite bojom za kolače.

Kuvati nekih 30 minuta, a onda skinite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutro izvadite jaja na salvetu, prebriđite ih krpom, a ona će da dobiju svetluucavu boju od samog čećera. Pogledajte u nastavku kako izgleda ovaj više nego jednostavan postupak farbanja svetlucavih jaja.

Ads