Šišanje na ćelavo Miljane Kulić u rijalitiju “Zadruga”, uznemirilo je javnost u Srbiji, ali i u cijeloj regiji, a sada je na tu temu u medijima progovorila i poznati socijalni psiholog Vesna Tomin, koja je pokušala da odgovori na pitanje zašto jedna osoba može da dođe u takvo stanje da se ošiša ma ćelavo, pa je na tu temu rekla sljedeće:

”Kao i sve u psihologiji, može imati najmanje 50 razloga. Prvo je poziv u pomoć, drugo je nisko samopoštovanje, treće je skretanje pažnje na sebe, četvrto može biti zaista određena psihijatrijska dijagnoza. Ono što je vrlo zanimljivo je da naš narod to u velikom broju prati. To sve što se nudi u rijaliti programu može da se tumači kao nametanje modela mlađim generacijama. Ono što se kod nas mijenja je sistem vrijednosti, tradicionalne vrijednosti su devalvirane. Provokativno oblačenje, neukusna šminka, plastične hirurgije- sve je to pokušaj da se nametne mlađim generacijama model. Tamo imamo i kriminalce i psihičke dijagnoze, sve to ima mračnu prognozu”

Poznto je da je kosa kod žena simbol ženstvenosti, a implusivno šišanje i brijanje glave može da bude poruka ”nisam više ona stara” ili ” nisam ono što misliš, ili ono što želiš da budem”, a stručnjakinja je rekla još i ovo: ” Autodestrukcija. To je samopovređivanje, u nekim slučajevima to vodi i ka suicidu. Ta djevojka je zrela za ozbiljnu stručnu pomoć. Ovo nije zdrav način da se skrene pažnja”– Očito i da je poznati psiholog veoma zabrinut sa Miljanino stanje i smatra da ako uskoro Miljana ne dobije stručnu pomoć da bi mogla da uradi i gore stvari i sebi, ali i drugima

Ads