Pandemija korona virusa je napravila ogromne probleme u cijelom svijetu i to ne samo zbog bolesti i smrti koju izaziva nego i zbog ekonomske krize koja je srušila svijet na koljena. I velike i bogate države su u velikim problemima a da ne spominjemo države na Balkanu u kojima je ekonomska kriza još od kraja rata i u kojima ljudi već dugo jako teško žive.

Ipak, od svig država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, čini se da Srbija najviše truda ulaže da pomogne i privrednicima i građanima da prebrode ova teška vremena. U Srbiji se do sada isplatila pomoć i za radnike i za privrednike a svim punoljetnim građanima je država uplatila po 100 eura pomoći. Pored toga država je pomagala i pojedincima koji su joj se obraćali za pomoć.

Ministar finansija u Srbiji, Siniša Mali je rekao da će se u državi u petak, 7.8. vršiti isplata oko 60 posto iznosa minimalne plate na račune poslodavaca a to iznosi po jednom radniku oko 18 hiljada dinara. Ovaj novac će dobiti tačno 235.372 hiljade privrednih subjekata a koji zapošljavaju preko jedan milion radnika.

Iz državnog budžeta će na ovaj dan biti ukupno isplaćeno 18,4 milijarde dinara a sve kao pomoć posrnuloj privredi. Drugi paket ekonomskih mjera koji je usvojen krajem aprila je predviđao da se ova pomoć uplati i firmama koje su osnovane i nakon uvođenja vanrednog stanja, 15. marta a treba ih gledati kao poticaj. Ovakvih firmi je u Srbiji ukupno 13 i po hiljada i one uglavnom zapošljavaju mlade ljude, i svakako im je potrebno pomoći u ovim teškim vremenima.

Ads