Iako je jedno vrijeme situacija bila prilično stabilna, koliko bi se to moglo reći, nažalost, došlo je do novih komplikacija obzirom da se u posljednjih nekoliko dana broj zaraženih ponovno počeo povećavati. Naime, iako je očekivano, iz Kriznog štaba kažu kako bi to mogle biti posljedice godišnjih odmora i ljetovanja, ali je ministar Lončar danas dao izjavu u kojoj je kazao kako pored ljetovanja, smatraju kako veliki broj zaraženih dolazi upravo sa svadbi i i proslava.

Naime, on je kazao kako je prošle sedmice bilo 270 pacijenata koji su imali koronu, a danas je već taj broj 359. Naime, ovo je vrlo zabrinjavajuće, prema Lončaru, pogotovo jer smatra kako je to rezultat žurki, svadbi i raznih drugih proslava. Naime, on je iskazao zabrinutost time što krizni štabovi izdaju svojevrsne “specijalne dozvole” za ovakva slavlja, što je po njemu van pameti i kazao je kako će sve uraditi da se ta slavlja zaustave i da se takve dozvole više ne izdaju, jer one ne idu u korist nikome. Naime, dr Lončar je napomenuo još jedanput da su zabranjena okupljanja za više od 30 ljudi i da nikakve specijalne dozvole ne mogu pobiti tu činjenicu.

Također, on je istakao kako je do sada na viber broj za prijavu onih koji krše zaštitne mjere do sada došlo preko 900 prijava, a “desetine su već procesuirane”. Naime, on je kazao kako također treba apelovati na građane koji su pozvani kao gosti na ova slavlja da barem oni reaguju i odbiju poziv, jer nije sramota poslati poklon a ne doći u ovakvim vremenima u kojim se nalazimo.

Ads