Otkako je korona zavladala i našim regionom, konkretno Srbijom, pokušavaju se naći načini kako da se sačuva ekonomija ove zemlje pa se tako konstantno uvode novi paketi mjera za pomoć u borbi protiv ekonomsk krize uzrokovane pandemijom korona virusa. Ono što svi treba da shvate jeste da je sada cijeli svijet u “istoj kaši” i da čak i velike svjetske sile prolaze kroz težak finansijski period, pa tako nije ni čudo da se kriza osjeti u malim zemljama koje su mnogo skromnije od, recimo, Njemačke, Francuske ili SAD-a.

Ipak, Vlada Srbije konstantno radi na tome da se primanja povećaju za što veći dio stanovništva pa je tako najavljen novi porast minimalaca, ali i penzija. Naime, ministar finansija, Siniša Mali danas je objavio dvije velike promjene u zakonskom sistemu, pa će tako doći do porasta plata za sve radnike koji su na minimalcu. Tako će naprimjer oni koji imaju zaradu od 30 hiljada dinara od iduće godine dobijati 32,156 dinara, što znači da će plata biti veća za više od dvije hiljade dinara. Iako su sindikati zahtjevali podizanje minimalca na 34 hiljade, a idealni minimalac na 37 hiljada, to još uvijek nije izvedivo, ali se ide ka tome, obzirom sa je od 2010. godine minimalac povećan već osam puta.

Što se  tiče penzionera, za njih je najavljena povišica u iznosu od 5,9 posto, a tu penziju bi trebalo početi da primaju od početka slijedeće godine. ” Na pravi način smo uspeli da zaštitimo i standard penzionera u ovoj krizi. Još jednom smo pokazali koliko pažnje posvećujemo najstarjim sugrađanima“, kazao je Ministar Siniša Mali.

Ads