Postoje osobe kojima je stalno hladno, pa čak i u ljetnim mjesecima, žale se kako im je u određenim situacijama hladno, a da onda ne spominjemo o tome kakva je situacija kada je zima u pitanju. Mnogi i ne obraćaju previše pažnje na to, ali samim tim prave veliku grešku, jer koliko god da to djeluje bezazleno, vaš organizam vam na neki način poručuje da nešto nije uredu, i da bi možda o tome trebali popričati sa vašim ljekarom.

Dakle, ukoliko vam je hladno zbog toga jer je temperatura naglo pala pa osjećate neku neprijatnost to je sasvim uredu, međutim ukoliko se tresete od hladnoće dok je svima drugima oko vas prijatno, onda to baš i nije dobro, jer kako smo već napisali, to može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Upravo o tome ćemo pisati u nastavku, pa ćemo navesti neke od tih bolesti. Prva na spisku jeste anemija, koja predstavlja nizak nivo gvožđa u krvi, što dovodi do toga da vi hronično osjećate hladnoću.

Inače, gvožđe je, ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo, što zapravo znači da dovode toplotu i druge hranljive sastojke u svako krvno zrnce vašeg organizma. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno da rade svoj posao, zato vam je hladno i drhtite.

Zatim sljedeće na spisku jeste manjak sna, odnosno manjak sna može da dovede do toga da stalno osjećate hladnoću, jer nedostatak sna može da utiče na vaš nervni sistem i funkcije u mozgu, koje regulišu tjelesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, dijelu mozga odgovornom i za regulisanje tjelesne temperature. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads