Verujemo da ste jako puno puta kao mali čuli za pitanje od starijih osoba, “Šta je starije, koka ili jaje?” Verujemo da niste znali odgovor, aali je i više nego realno, jer i dan danas, kada smo puno stariji uvek se razmišljamo, kako će jaje da bude starije? Ko je onda izneo jaje, nego koka? Logićno, zar ne?

Međutim, da stvar bude zanimljivija, nauučnici sa jednog Britanskog Univerziteta su se itekako potrudili ne bi li dobili odgovor na ovo i više nego kompleksnno pitanje. Oni su tako imali 20 studenata sa kojim su radili ovo istraživanje, i njih čak 19 je odgovorilo da je u stvari jaje starije od kokoške. Međutim, kada su im bacili analizu na stol, ostali su frapirani.

Naime, kada se uradi obična amnalia ljuske od jajeta, jako laako se da zaključiti, da je ona puna proteina. Samim time, pileće meso ima najviše zdravig proteina, pa je i logična stvar, da je koka starija od jajeta. Ima logike, zar ne? Inače, ovaj protein u medicini se zove OC-17, i on je u stvari jedan obični katalizzator koji pomaže da se što pre stvori zdrava ljuska oko jajeta. Ona je svakako i više nego poželjna da zaštiti samo žuumance, iz kojeg se jako brzo izrodi malo pile. Oni su tako razvili i super mikroskop, pomoću kojeg su promatrali razvoj samog jajeta, i došli su do zaključka da ovaj protein u stvari, pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji onda prave samu ljuskuu. I sada kada se sve sabere i oduzme, šta je onda starije?

Ads