Ne postoji osoba koja barem nekoliko puta u toku godine ne pomisli kako bi bilo dobro uštediti nešto novca. Svi znamo da se ušteda postiže karakterom i suzdržavanjem od nepotrebnih troškova, ali prečesto smo sami žrtve svoje raskalašenosti, „Ma hajde to je samo 5 eura“ ili 1, ili 10 nekada nam jednostavno legne trošenje novca, možda i prečesto. Kako onda da se preusmjerimo, kako se natjerati da na isto tako opušten način ostavljamo novac po strani?

Postoji jednostavno rješenje, u pitanju je trik koji je zainteresirao mnoge širom planete i zove se „izazov 100 koverti“, naravno ne morate istog trena nabaviti svih 100 isti efekat možete imati i upotrebom stotinu papirića. Novac koji ćete sabrati na ovaj način neće se sam stvoriti, to je novac koji vi imate, ali nećete potrošiti na nepotrebno. Kako to postići? Svaku kovertu ili pak papirić obilježite brojem. Krenite od 1 do stotinu. Svake sedmice na isti dan koji odredite izvucite dva papirića i po strani ostavite novčani iznos koji piše na oba papirića. Naravno iznose pretvorite u eure, a ne dinare, nije neka štednja ako ostavljate 1 ili 100 dinara. Nemojte se odmah brinuti jer je najveći iznos 100, jer neće vas svake sedmice zadesiti visoka cifra, nekada će biti 9 i šesto pa ćete morati ostaviti po strani 15 eura i tako dalje. Kada dođu na red i krupnije cifre, tada morate pokazati karakter i volju, stisnuti petlju i ostaviti novac po strani.

Kako pitate se? Pa razmislite malo o zadnjem kreditu koji ste podigli, ratu ste plaćali bez razmišljanja, to je jednostavno nešto što se mora. E pa i o ovom vidu štednje pokušajte tako razmišljati. Ovom metodom do kraja ciklusa možete sabrati čak 5050 eura, što nije uopte loša cifra. Još neke savjete o uštedi možete pročitati OVDJE

Ads