Jučer su cijeli svijet obišli stravični prizori iz Bejruta gdje je došlo do ogromne eksplozije nakon koje se pojavila i pečurka koja je karakteristična za detonaciju atomske bombe. Najnoviji podaci govore da je u ovoj nesreći nastradalo preko 70 ljudi a veliki broj je i povrijeđenih osoba.

Cijeli jedan kvart je od siline eksplozije biukvalno zbrisan i došlo je do velike materijalne štete. Sve se desilo u blizini samog centra ovog grada a nakon eksplozije se pojavio ogroman oblak dima i prašine koji je formirao pečurku. Prema pisanju libanske državne novinske agencije NNA, do eksplozije je došlo u gradskoj luci u kojoj su smješteni magacini sa eksplozivom, a prema nekim informacijama koje dolaze iz bezbjedonosnih izvora u blizini su se nalazili i magacini u kojima su bile smještene hemikalje.

Postoje mnoge teorije zbog čega je došlo do eksplozije a jedna od njih je i da ju je izazvao sodijum nitrat koji je zaplijenjen prije godinu dana na jednom brodu i koji je bio uskladišten u gradskoj luci. Prije same eksplozije su se čule i petrade i vatrometi pa su se prvo pojavile teorije da je do požara došlo u fabrici pirotehničkih sredstava.

Ipak prvi čovjek službe za bezbjednost Libana, geeneral Abas Ibrahim je rekoa da to nije tačno i da su uzrok eksplozivna sredstva koja su skladištena u luci već duže vrijeme. Eksplozija se desila kada su lučki radnici zavarivali otvor kroz koji su lopovi krali šalitru koja je bila u luci. Prema pisanju arapskih medija u ovoj nesreći su teško povrijeđene i supruga i kćerka Hasana Diaba koji je na mjestu premijera Libana.

 

Ads