Do prije malo više od mjesec dana se mislilo da je korona respiratorni virus koji uglavnom napada pluća, ali je velikim brojem istraživanja koja se provode na ljudima koji su preležali koronu ili koji se nalaze na bolničkom liječenju sa težim simptomima, ustanovljeno da ona napada i druge organe poput srca, mozga i bubrega.

Jedno istraživanje koje se sprovodi u Srbiji pod vođstvom doktorice Dragane Bojović pokazuje da korona virus ostavlja i užasne posljedice kada je u pitanju i plodnost i kod žena i kod muškaraca. Iako je istraživenje rađeno na relativno malom uzorku od 15 žena i 30 muškaraca koji su preležali koronu, doktorica koja je zaposlena u GAK “Narodni front”kaže da je ustanovljeno da je kod ovih pacijenata koji su starosti između 18 i 45 godina, primjećen sterilitet i smanjena mogućnost za dobivanje potomstva a kao posljedica infekcije.

Prema riječima doktorice korona virus djeluje toksično i na reproduktivno zdravlje žena a zbog smanjene zasićenosti krvi kiseonikom zbog infekcije koji je neophodan da bi naš organizam pravilno funkcionisao. Kada je u ppitanju stanje kod muškaraca koji su preležali kovid, stanje je još i gore jer od njih 15, samo je jedan imao dobar spermogram.

Jedan od pacijenata koji je učestvovao u istraživanju je i muškarac koji ima djecu i koji je prije bolesti imao normalam broj spermatozoida a nakon bolesti se on smanjio i on bi sada mogao da ima djecu samo vantjelesnom oplodnjom, odnosno ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem. Ovo istraživanje nije konačno a doktorica smatra da je popravljanjem ukuipne kliničke slike moguće riješiti i ove probleme sa sterilitetom.

Ads