Još od početka pandemije se polemiše o tome na koji način se može sprijećiti totalni ekonomski krah ne samo Srbijei regiona nego cijelog svijeta. Naime, skoro sve zemlje sada se nalaze pred velikim problemom, obzirom da do sada nikada nije bila takva situacija da nijedan dio svijeta nije siguran, te da se svi suočavaju sa problemima poput gubitka radnih mjesta i propadanja firmi zbog smanjenja proizvodnje ili pada u turizmu. Čak je i u Njemačkoj, koja je vodeća sila u Europi, sada vrlo teško razdoblje jer je BDP u velikom padu naspram prošlih godina.

U Srbiji je zbog toga uvedena finansijska “injekcija” u vidu paketa mjera za pomoć svima koji su na bilo koji način pogođeni ovom pandemijom, bilo da su u pitanju grane turizma, proizvodnje ili bilo koja druga branša na koju je ova kriza direktno utjecala. Naime, posebna pažnja sada se posvećuje novonastalim preduzećima i firmama koje su nastale u periodu od 15. marta do 20. jula, pa će tako danas svim radnicima iz tih firmi biti uplaćeno po 36,440 dinara, kao iznosi od 60% od dva minimalca, a ovaj novac namijenjen je za 10.289 firmi. Ovo je samo još jedna od mjera kojom se pokušava stabilizovati stanje na ekonomskom planu Srbije.

Do sada je građanima uplaćeno pet minimalnih plata, i to u iznosu od tri cijele i dvije plate u iznosu od 60% minimalca. Pored toga, najavljena su i nova povećanja, pa će tako od januara iduće godine minimalac biti povišen za više od 2 hiljade dinara, dok će penzioneri imati 5,9 posto veće penzije.

Ads