Kako pandemija korona virusa i dalje bukti u cijelom svijetu ali i u regionu sve se više priča i o vakcinama koje bi trebale uskoro da se pojave na tržištu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još prije skoro mjesec dana obaviejstio javnost da je ova država već dogovorila nabavku vakcina ali nije želio da iznosi detalje i nije bilo poznato od koga će te vakcine biti nabavljene.

On je samo rekao da će građani Srbije biti među prvima koji će dobiti ovu vakcinu na svijetu, što je mnoge obradovalo ali je i veliki broj onih koji nisu sigurni da žele da ih se vakciniše. Po pisanju srpskih medija sada se otkrilo i odakle dolaze vakcie u Srbiju. Poznato je da Srbija sa Kinom ima izuzetno dobre i prijateljseke odnose i da  sarađuju u mnogim poljima a Kina je bila prva koja je poslala pomoć Srbiji sa medicinskom opremom i timom ljekara u martu mjesecu.

Zato i ne čudi što će upravo iz Kine i doći vakcine za građane Srbije jer je Vučiću jako stalo da održi i dobre poslovne odnose sa ovom velikom svjetskom silom. Kako se saznaje Vučić je lično od kineskiog predsjednika Si Đinpinga dobio uvjeravanja da će prve vakcine koje budu bile isporučene u Evropi biti upravo Srbiji.

Dolazak vakcina se očekuje krajem oktobra a u najgorem slučaju to se može desiti do decembra mjeseca. Dobri poznavaoci tvrde da se kineska vakcina nalazi u predzadnjoj fazi kada se provjerava na ljudima u ovom slučaju kineskim vojnicima koji su se dobrovoljno javili i oni za sada nemaju niakkve nuspojave i osjećaju se dobro.

 

Ads