Nakon katastrofalne eksplozije koja se desila u Bejrurtu prije dva dana još uvijek nije poznat tačan broj žrtava. Prvobitne informacije  su govorile da je 70 ljudi izgubilo život, međutim taj se broj neprekidno penje i sada iznosi 134. Kada je u pitanju materijalna šteta ona će se zbrajati još jako dugo vremena, ali je svima jasno da je veliki dio glavnog grada Libana u potpunosti uništen.

Mnoge zgrade su potpuno uništene  a među njima se nalazi i veliki broj bolnica  a jedna od njih je i Bairut Roum u kojoj je nastala i ova potresna fotografija. Na odjeljenju ove bolnice za ginekologiju i akušerstvo je neko slikao jednu medicinsku sestru koja u naručju drži nekoliko tek rođenih beba i pokušava telefonom da pozove pomoć. Ova slika u potpunosti doščarava sav očaj i bespomoćnost koji je zahvatio stanovnike ovog velikog grada.

Fotograf Bilal Javič je snimo sestru koja u naručju drži tri bebe i pokušava da uspostavi telefoonsku vezu i pozove pomoć, dok se svuda oko nje vide ruševine koje su nastale usljed eksplozije. On je rekao da se već 16 godina bavi ovim poslom i da je nailazio na svakakve prizore i na ratištima ali nikada nije vidio ovakvu scenu.

Sliku je objavio na svom profilu na društvenim mrežama  a mnogi su pisali komentare podrške ze narod kojeg je stigla ova velika nesreća. Ova bolnica koja je jedna od najstarijih u Bejrutu i koja svake godine pruži pomoć preko 350 hiljada pacijenata ima problema i sa nedostatkom krvi za pacijente. U ekspolziji je prema nekim informacijama povrijeđeno oko 4 hiljade ljudi.

 

Ads