Domaćice su već sada počele da pripremaju zimnicu, a ajvar je upravo mnogima omiljeni pripravak.

Obično se koristi kao namaz na hljeb, hladni dodatak mesu, a mnoge domaćice ga i u svoje čorbe ubacuju da obogate ukus jela. Često se brojne polemike vode oko njegove pripreme, a u nastavku vam donosimo recept koji baš svima uspijeva. Ajvar se već decenijama priprema u domu Makedonke Milice, a sada je otkrila recept za portal Zadovoljna.dnevnik.hr.

Sastojci:

  • 10 kg crvene paprike
  • 500 ml ulja
  • 3 kom velikih plavih patlidžana
  • velika žlica šećera
  • sol po želji

Priprema:

Ispecite papriku u pećnici, te je stavljajte odmah nakon pečenja u plastične kesice na nekoliko minuta da smekšaju, što će olakšati guljenje. Kad se ohlade, ogulite svaku papriku i očistite od sjemenki, te ih poredajte u mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površien ili veliko cjedilo da se što bolje iscijede (za cijeđenje su potrebna najmanje 3 sata).

Pecite patlidžane u pećnici, a onda ih baš kao i paprike kratko zadržite u kesici i zatim ogulite, te ostavite neka se procijede. Sameljite papriku i patlidžan na ručnom aparatu za mljevenje mesa, a onda prebacite sve u veliki lonac i prebacite na laganu vatru.

Smjesu je potrebno tokom kuhanja neprestano miješati, a ulje dolijevajte postepeno svakih 20 minuta po 100 ml, neprestano miješajte da ne bi ulje izbilo na površinu. Da provjerite da li je ajvar gotov, prijeđite drvenom kašikom po dnu lonca – tada se treba vidjeti dno lonca, odnosno stvoriti put od kašike.

Pri samom kraju dodajte sol i šećer, odnosno posljednjih 20 minuta kuhanja. U međuvremenu pripremite staklenke. Zagrijte čiste staklene tegle u pećnici na 50 stepeni i pospremajte u njih ajvar dok je i dalje topao. Stavite malo ulja na vrh svake napunjene tegle i zatvorite poklopcem, a onda pospremite u kutiju i prekrijte dekom i stolnjakom.

Ostavite neka se prekrivene hlade postepeno 24 sata, a zatim ih pospremite na tamno i hladno mjesto.