Današnja tema nam je malo privreda i uzgajanje bašta. Krenulo je proljeće i ljudi počinju da idu u svoje bašte i da sade voće i povrće. Sigurno znate da se krastavci mogu uzgajati na otvorenom, ali isto tako rađaju i u plastenicima.

Krastavci su povrće koje je baš zahtjevno za uzgajanje, a oni su sami po sebi jako osjetljivi na temperaturu i vlažnost tla. Njima je potrebno da se dovoljno zahtjevaju i visoke temperaturu kako bi njihov rast bio je jako uspješan. Ova biljci jako odgovaraju visoke temperaturu od 25 do 35 stepeni Celzijusa. Ako su u pitanju niske temperature, bolje bi bilo da ih ne sadite, jer ako posadite i niske temperature potraju duže vrijeme postoji opasnot da dođe du ugibanja krastavca, i nećete moći imati uroda. Najbolje bi bilo da ih posadite kada krene bolje vrijeme. Potrebno je zaštiti krastavce od eventualnih bolesti koje napadaju krastavce, kao i od štetnih nametnika. Krastavci kao i svaka druga biljka je osjetljiva na vanjske faktore. Njegov najveći neprijatelj je plamenjača, a simptomi ove bolesti se mogu lako prepoznati, praktikuju se žute pjege koje se polako šire i djeluju na same listove biljke. Osim plemenjače krastvce napada i pepelnica, a njeni su simptomi u obliku pepeljastih fleka na licu lista, a kako stari ona se još više šire i zahvataju cijelu površinu. Ono što je bitno jeste da nikada ne napadaju plodove.

Mi vam danas donosimo dva načina kako da zaštite krastavce: prvi način: u 2 litra vode dodajte 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 kašičice sode bikarbone. Također, biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstava. Drugi način: 1 kg svježe preslice (ili 150 g suve) potopiti u 10l vode i ostaviti 24 sata da tako stoji. Pa zatuim na tihoj vatri kuhati lagano i da vri nekih 30 minuta. Pa kada se bude ohladilo, pottrebno je da se procijedi i da sa ovom tečnošću poprskate biljku u razređenom odnosu 1:5. Potrebno je tretirati biljke po lijepo vremenu i dok je sunce. Ovaj postupak možete ponoviti više puta.

Ads