I sami ste po naslovu mogli zaključiti da ćemo u nastavku ovog teksta pisati o biljnim lijekovima koji postoje vijekovima, i koje su koristile naše bake, i koji se prenose sa generacije na generaciju. Biljni lijekovi su kroz vijekove predstavljali neizostavni dio narodne medicine, i tako su dokazali svoj ogroman značaj u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja.

Prema riječima fizioterapeuta Momčila Antonijevića, koji je rekao kako u ovo savremeno doba sve više otkrivamo potrebu da sintetske lijekove zamijenimo sa nekim prirodnim lijekovima, a prema njegovim riječima vama je dovoljno da u vašoj kućnoj apoteci imate nekoliko ljekvitih biljaka koje će vam se naći pri ruci kada vam budu trebali, iako se dokazaklo da je biljna medicina prepoznala više hiljada biljaka sa ljekoviotim dejstvima, vama je dovoljno samo nekoliko njih.

Jedna od njih je hajdučka trava, koja je itekako dobar lijek posebno za rane, posjekotine, opekotine, i neke upale kože. Melem ili ulje od hajdučke trave veoma je djelotvorno u liječenju hemoroida, posebno onih koji krvare, dok je čaj odlično sredstvo za jačanje organizma, podsticanje apetita i regulisanje rada organa za varenje.

Preporučuje se ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija, te je u tu svrhu hajdučicu najbolje piti pomiješanu sa jednakom količinom virka. Sljedeće na spisku je kleka, koja se najčešće upotrebljava kod urinarnih infekcija. Čaj od bobica kleke inače stimuliše bubrege, i veoma je efikasan antisepzik mokraćnih kanala, kao i kod osoba koje pate od uporne infekcije ešerihije, ovaj čaj je veoma dobar, posebno u kombinaciji sa brezom i vranilovom travom. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads