Dr Kon je jedan od cijenjenih epidemiologa u Srbiji sa višedecenijskim iskustvom u ovom poslu, zbog čega je i pozvan za mjesto člana Kriznog štaba Republike Srbije za borbu protiv korona virusa. On je jedan od lica Kriznog štaba koji skoro svakodnevno gostuje u emisijama i daje izjave ispred ove institucije, pa je tako ponovno bio gost u jednoj emisiji, gdje je ovoga puta govorio o epidemiji, ali i o broju smrtne stope na teritoriji Beograda, kako bi razjasnio brojke koje se svakodnevno pojavljuju u medijima.

Dr Kon je tom prilikom kazao kako je ključno da se shvati da podaci o smrtnosti ako se gleda analitika, dolaze u zavode tek dva mjeseca nakon mjeseca smrti, pa sada trenutno zavod raspolaže podacima do juna, te se zato na broj preminulih može gledati na razne načine. Također je naglasio da se mora povesti računa o tome šta je bio osnovni uzrok smrti kod produžene bolesti, te da ima dosta slučajeva koji su vjerojatno povezani sa virusom a čiji uzrok nije poznat, kao što su umri od upale pluća, bronhoppneumonije ili neoznačene upale pluća. Ako se to sve sabere  u rezultate, ispada da je krajnja cifra 210 smrtnih slučajeva u Beogradu, potvrđenih i nepotvrđenih.

On kaže kako je pogrešno stajalište to da je umrlo nekoliko hiljada ljudi, kako su neki prenosili, jer je veća smrtna stopa zabilježena u martu ove godine nego u prošle četiri, a to je 92 smrtna slučaja. U aprilu je navedeno 246 više smrtnih slučajeva, dok je u maju bilo 82 manje. U junu je opet došlo do povećanja broja, ali su i ti podaci nepotpuni i još uvijek se smatraju pretpostavkama. Obzirom da je tek u julu i augustu došlo do eksplozije slučajeva, još uvijek se ne može govoriti o tome koliki je višak smrtnosti u odnosu na ranije.

Ads