Pandemija korona virusa, iako je po predviđanjima skoro svih naučnika trebala do sada da bude u padu i da kako to oni kažu, imamo samo rep zaraze, ona je buknula u skoro svim državama na Balkanu. To je samo pokazalo koliko se malo o ovom virusu zna i da sve ono što je epidemiolozima i infektolozima bilo poznato o ovom soju virusa, ne važi kada je korona u pitanju.

Od samog početka pandemije radi se na njegovom proučavanju, provode se studije i istraživanja, a sve u cilju da se što prije pronađe odgovarajući lijek ili djelotvorna vakcina. Najnovija saznanja koja govore o faktorima rizika su mnoge iznenadila mada su bila i donekle očekivana, jer ipak virus prvenstveno napada respiratorni sistem. I prije pojave korona virusa Svjetska zdravstvena organizacija  je godinama upozoravala da je pušenje uzročnik mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema i da je potrebno raditi na osvještavanju stanovništva o njegovoj štetnosti.

Nakon pojave pandemije naučnici su utvrdili povezanost konzumiranja cigareta sa teškim oblicima zaraze koronom i iako još uvijek ne mogu precizirati o kolikom se postotku radi, sigurno je da su pušači u puno većem riziku da dobiju teške simptome i preminu od korona virusa, od drugih osoba. Na ovu temu je do sada objavljeno preko 30 naučnih radova i istraživanja čija je glavna tema bila povezanost pušenja i covida.

 

Prema tim istraživanjima oko 18 posto pacijenata koji su morali biti primljeni na bolničko liječenje su pušači i oni su imali puno teže simptome od ostalih. Ovo je u suprotnosti sa istraživanjem francuskih naučnika koje je objavljena u aprilu i po kojoj pušenje samanjuje rizik od oboljevanja od korona virusa.

Ads