Vjerujemo da i vi kao i većina kada oljušti bijeli luk, ljusku jednostavno bacite, a nikada niste ni pomislili koliko one zapravo mogu da budu korisne, kao i sam plod. Bijeli luk je poznat po raznim djelovanjima i svojstvima koja ima, a slabo ko razmišlja o tome kako je i njegova ljuska itekako korisna, a jedan od načina kako možete da je iskoristite jeste vjerovali ili ne za supu.

Ono što treba da uradite je jednostavno, a to je da ljusku dodate svim sastojcima za supu i da je skuhate, a izvadite je kada budete cijedili supu. Ukoliko se bojite da vam ukus supe bude prejak, onda dodajte samo kašičicu do dvije ljuske, a ukoliko volite jak ukus bijelog luka, onda stavite cijelu šaku, dakle sve ovisi o vašim potrebama i željama. Supu možete da skuhate i samo od ljuski bijelog luka, koja je gotova već za 10 do 15 minuta nakon što voda počne da ključa.

Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuhanje pirinča ili dodatak raznim sosovima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji. Zato od sada kada budete čistili bijeli luk, ne bacajte ljusku nego je čuvajte u kesi, a bacajte samo one prljave dijelove. Ono što je karakteristično za ljusku bijelog luka jeste da ona obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva.

Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrijednih materija od samog luka. Ona je bogata i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni pritisak, kao i to da sprječavaju taloženje na arterijama, a sadrže i puno vlakana. Svi navedeni sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads