Svima nama je poznato da kada je Balkan u pitanju da postoje mnoga vjerovanja, običaji koji se koriste i dan danas, a koji postoje generacijama unazad. Tako se i dan danas crveni konac koristi “protiv uroka”, koji se stavlja bebama, djeci i odraslima na ruku. Ovaj običaj i vjerovanje se koristi i praktikuje i dan danas, pa nas i ne čudi kada kod nekoga vidimo crveni konac oko ruke, a za isti znamo i šta znači.

Ovo praznovjerje mnogi smatraju nekom vrstom amajlije koja može da nas zaštiti od uroka u vradžbina, a nekoliko godina unazad pojavile su se čak i narukvice sa privjeskom koje su napravljene od crvenog konca. Ono što je zanimljivo jeste da je Vladika Nikolaj Velimirović ovo osudio, i smatra nošenje crvenog konca najgorim sujevjerjem koje onome ko ga nosi može više da donese štete nego neke koristi ili zaštite, a on je rekao sljedeće:

„Bog pomog’o! Ovde se radi o sujeverju – vera u slepi slučaj. Dakle, u pitanju je paganizam! Današnji hrišćani su sveli svoju veru na papir – krštenicu!Vrag se dosetio kako da skine sa vrata krštenik – krsno znamenje (krst časni) i zameni crvenim koncem, poput amajlije, kao kakve zaštite protiv uroka! Od 100% novorođene dece, otprilike 95% nosi, odlukom svojih roditelja, do krštenja „crveni beleg“ iliti končić, a to je, navodno, zaštita dece. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads