U nastavku današnjeg članka, kao što i sami možete da vidite govorimo o namirnici koja je itekako popularna na ovim prostorima, a to je svakako slanina. Namirnica koja se može jesti i kombinovati na stotine načina a omiljeno je jelo na ovim prostorima u zimi, kada je ona u biti i najsvežija i najukusnija. Međutim, nameće se pitanje da li je zbog svoje masnoće zdrava?

Svaki nutricionista će vam reći da je ona smrt za vaše krvne sudove, i da svako onaj ko je konzumira puno, ima puno više šanse za moždani ili srčani udar. Međutim, kada se sve sabere i oduzme, opet je slanina puno zdravija od hrenovki i konzervi koje se nude po bagatela cenama u svim marketima u današnje vreme. Šta tek reći za hrenovke, koje deca vole posebno da jedu? To je tek priča za sebe. 

Međutim, kako navode stručnjaci iz oblasti hrane. slanina, kobasice i ostali domaći suhomesnati proizvodi su itekako dobra podloga za koronarne bolesti srca, te su puno štetnija primera radi od crvenog mesa, koje možemo kupiti u mesnicama. Inače, prerađeno crveno meso sadrži čak 400 puta veći nivo natrijuma u sebi od obične slanine ili kobasica.

Naime, studija koja je urađena još prošle godine, pokazuje da redovna i konstantna konzumacija prerađenog mesa povećava rizik svih mogućih bolesti srca, za nekih 18%, a neprerađeno, odnosno slanina za samo 9%. Što zorno pokazuje da slanina i nije toliko nezdrava koliko doktori trube na sav glas.

Ads