Svjedoci smo da je u današnje doba vrlo lako postati bogata osoba za kratak period, ako se nađete na pravom mjestu u pravo vrijeme i sa pravom idejom, ali isto tako je vrlo moguće i od bogataša postati beskućnik obzirom da živimo u kapitalističkom društvu. Samo kada pogledamo ljude oko nas koji su uspjeli u životu, svi oni su krenuli od ničega, neki su došli naravno do svojih pozicija i nezakonitim putem, ali jednostavno ima ljudi koji su imali dobru ideju i uložili zadnje što su imali u nju, a na kraju im se to višestruko isplatilo.

Ista stvar se dešava i u svijetu, pa je tako vrlo zanimljivo čuti kako je naprimjer vlasnik Amazona, danas najbogatiji čovjek, zapravo započeo svoj biznis u garaži, sa par dolara u džepu. Slična situacija desila se i ženi o kojoj danas pišemo. Ona je postala najbogatija žena na svijetu koja je svoju imperiju izgradila sama svojim trudom i radom. Naime, ona je kao diplomirani inžinjer građevinstva godinama radila u jednoj fabrici za 16 dolara mjesečno, a kasnije je dobila posao kao novinarka, sve dok nije osnovala svoju kompaniju.

Ona je kazala kako je na ideju o agenciji za nekretnine došla kada je napokon sebi mogla priuštiti svoj prvi stan, a onda je dočekao niz drugih problema, poput problema sa liftom, lošim osvjetljenjem i nedostatkom plina u stanovima. Wu Yajun je onda došla na ideju da proda prvi stan 2007. godine za 157 dolara po kvadratu, što je tada bilo dvostruko više novca nego je jedna kineska porodica imala na mjesečnoom nivou. Nakon toga, osnovala je kompaniju „Longfor Properties“ i počela prodavati nekretnine zajedno sa mužem. Bila je „teška“ oko 8 milijardi, a od toga je 3 otišlo kada je muž odlučio da se razvede, ali to nije uticalo dugo na njeno bogatstvo. Ona inače živi vrlo povučenim životom i ne voli se eksponirati javno, pa su je jednom kad joj je ime bilo pogrešno napisano, mediji proglasili muškarcem, jer nisu ni znali ništa o njoj.

Ads