Najčešća pojava na prostorima regije je odlazak mladih, ali i onih nešto starijih u Njemačku pa i druge države Evrope i svijeta kako bi pronašli bolji život nego što imaju na ovim prostorima. To ni malo ne iznenađuje, jer kod nas je često nemoguće pronaći zaposlenje čak i sa fakultetskom diplomom pa se mladi ljudi odlučuju na rad vani pa čak i izvan svoje struke kako bi zaradili i veću platu nego što bi mogli zaraditit u svojoj struci ovdje. Nisu samo plate privlačne vani, ako stvari krenu niz brdo u većini Evropskih država imate i znatnu socijalnu sigurnost, tako da ako ste legalno zaposleni manje je straha od gubitka posla.

Ipak sve češće su i priče Balkanaca koji se uprkos dobroj zaradi u inostranstvu vraćaju u svoje rodne krajeve kako bi se posvetili jednostavnijem, ali ispunjenijem životu i to ponajviše na selu. Bilo da je to poljoprivreda ili uzgoj domaćih životinja. Sve to može i danas donijeti solidnu zaradu kako bi se vodio sasvim ugodan život.

Takvu odluku o povratku u rodni kraj je donio i ovaj mladić. Naime on se odlučio na povratak na selo u Hrvatskoj iako je već dvije godine bio zaposlen u autoinsdustriji sa pozamašnom platom od čak 3.000 eura. Iako je tamo imao novca, on nije imao ništa drugo, kaže ovaj mladić. Taj isprazan život vani ga je ponukao da se vrati na selo u Hrvatsku gdje sada uzgaja ovce. Zahvaljujući parama koje je uštedio radeći vani on je kupio stado ovaca i posvetio se tom biznisu. Sada je sasvim zadovoljan zaradom i novim opuštenijim načinom života.

Ads