I danas imamo priču koja je vezana za Njemačku, za koju možemo reći da je pretrpjela mnogo udaraca u poslednjih godinu i po dana, i to po svim mogućim segmentima. Njemačka je nekada važila za jednu od najmoćnijih država u Evropi, ali je o+pokleknula već u prvoj borbi protiv pandemije korona virusa, a kraje prošle godine oni su bukvalno proglasili bankrot. Tada je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će im trebati mnogo vremena da se cijela zemlja oporavi kada je ekonomija u pitanju, a ona to očekuje tek 2023.godine.

Moramo priznati da je to zvučalo mnogo čudno, a mnogi nisu vjerovali u to što je ona pričala, a da se ona nije šalila, pokazuje i činjenica da je zatvorena i podružnica mercedes kamiona, poznatija kao MAN. Sada se Njemačka suočava sa drugim problemom, a danima unazad se piše o poplavama koje su pogodile ovu državu, a padavine koje su bile obilne i jake su do sada odnijele preko 80 života, a skoro 2.000 ljudi se vodi kao nestalo. Materijalna šteta koja je uzrokovana ovim poplavama se za sada procjenjuje na oko pola milijarde eura.

Kada se sve sabere i oduzme na kraju možemo reći da je ovo mnogo težak period za Njemačku, a poplave koje su bile će još više uticati na ekonomiju koja već sada nije u dobrom stanju. Prema pisanju hrvatskog Indexa, koji navodi da prema mjesečnom indeksu koji mjeri stanje njemačke ekonomije, koji je objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), postoji 60 odsto šanse da njemačka privreda vjerovali ili ne, padne u recesiju. Zbog toga je IMK iznio šansu za buduću recesiju koja je porasla sa predviđenih 43%, na 59,4% ovog mjeseca, što je zapravo najviši rizik za recesiju od perioda 2012-2013 godina.

Ads