U ovom članku ćemo se posvetiti određenim namirnicama koje su od velike važnosti, a mnogi nismo znali da one imaju i neka druga svojstva i da se mogu koristiti na razne načine. Jedna od njih je i kurkuma koja je začin, za koju su brojna istraživanja pokazala da ona itekako dobro utiče na zdravlje, a mi vam u nastavku donosimo tri recepta u kojima je upravo ovaj začin glavna zvijezda, a vjerujemo da ćete se itekako iznenaditi, kao što smo i mi.

Kurkuma predstavlja mnogo više od aromatičnog začina, ovaj čudesan korjen koji nam je priroda podarila koristi se za detoksikaciju, jačanje imuniteta, sadrži vitamine i minerale, čisti krv i ima protivupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da kurkuma itekako pozitivno djeluje na opšti balans u tijelu, a utiče povoljno čak i na mentalno zdravlje, te poboljšava i rad crijeva.

Kada su naši prostori u pitanju, kurkuma se najčešće koristi u prahu, kao dodatak jelima, a mnogo onih koji je koriste u receptu za zlatno mlijeko kao i za pripremu ljekovite tinkture. Mi vam u nastavku donosimo tri recepta i načina na koji možete kurkumu da iskoristite u ishrani. Prvi je napitak od kurkume, za koji vamje potrebno sok od pola limuna, 1/4 kašičice kurkume u prahu, prstohvat morske soli i 350ml vode. Sve promješajte i konzumirajte prije obroka. Sljedeći jeste supa od kurkume, a potrebno vam je da u jedan litar organskog bujona od povrća dodajte 1 ravnu kašičicu kurkume. Kuhajte oko 15 minuta, pa dodajte malo crnog bibera i peršuna.

Poslužite i uživajte u intezivnom ukusu punog zdravlja. I na kraju smuti od kurkume koji se pravi na sljedeći način: U blender sipajte 2 kašike ljuspica kokosa, smrznuti mango ili ananas (1 ipo šolja), pola šolje bademovog ili kokosovog mlijeka, 1 kašičicu kurkume u prahu, 1 kašičicu čia sjemenki i prstohvat crnog bibera. Mutite sve sastojke dok ne dobijete jedinstvenu smjesu i uživajte u slatkom napitku punom hranljivih sastojaka. Javite nam vaša iskustva.

Ads