Prema saopštenju Evropske centralne banke na osnovu zahtjeva hrvatskih vlasti institucije EU, su odlučile da uključe hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mehcanisam (ERM 2), što je ustvari svojevrsna valutna čekaonica za euro, a euro bi u Hrvatsku moga biti uveden već od 1.januara 2023.godine. Ove informacije je podijelio Jutarnji list, a na pitanje da li može da otkrije koji hrvatski simbol će biti na kovanicama eura, Andrej Plenković je odgovorio:

“Svaka zemlja ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, pa tako i mi. Iskristalizirali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom – karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica”.

Na temelju internetske ankete, Nikola Tesla je došao kao najpoželjniji, i ušao je u petorku. Naime, iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za odlučivanje bili prihvatljivost motiva u najširem dijelu javnosti, i to nezavisno od regionalne pripadnosti, uzrasta ili političkog opredjeljenja, te da njegova djelotvornost bude nacionalni simbol, tačnije da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Važno je i to da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvodivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima. Građani su dali više od 11.000 slobodnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle. Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20 posto svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio 2,5 puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Ads