Gospođa Liang koja živi u kineskoj provinciji Guangdong nije željela da proda svoju kućicu od 40 kvadratnih metara kada su vlasti gradile auto put i zato sada živi praktično zarobljena u rupi na sredini auto puta sa četiri trake.

Razlog zbog kojeg nije prihvatila ponudu države je taj što prema njenim riječima njoj nisu ponudili adekvatnu zamjenu odnosno lokaciju na koju bi se preselila. Prema medijskim napisima u Kini, ova gospođa je od države tražila da joj u zamjenu za njeno zemljište i kućerak daju čak četiri stana ali su oni pristali da joj ponude dva što je ona odbila.

Pored ovoga, vlasti su joj nudile i smještaj u zamjenu a koji se nalazi u blizini gradske mrtvačnice što je bio osnovni razlog zašto je odbila i ovaj prijedlog. Kada su kineske vlasti počele sa gradnjom ovog autoputa prije deset godina, morali su ograditi njenu kuću i napraviti  most da bi mogli raditi po planu. Pored nje postoji još 47 domaćinstava i sedam firmi koje se i dalje nalaze na ovom području i tu žive i rade.

Vlasti kažu d asu gospođi Liang nudili i gotovinu za njenu kuću i zemlju ali da je ona odbila i ovaj prijedlog. Država i dalje nastavlja pregovore sa njom a ona ne odustaje od svojih zahtijeva i kaže da je uopšte nije briga šta drugi ljudi misle o njoj i da je njoj u njenoj kućici lijepo. Kada su vlasti vidjele da ne mogu sa njom izaći na kraj, inžinjeri su morali da promjene čitav projekat auto puta i da naprave most koji zaobilazi njenu kuću.

Ads