Jedna od vječnih tema koja se proučava unazad stotinama godina jeste nastanak religije, tačnost historijskih dešavanja koja se pominju u svetim knjigama, a ponajviše pažnje oduvijek je privlačila Biblija. Naime, ova sveta knjiga pored religijskih elemenata služi i kao vrsno historijsko djelo, jer su u njoj konkretno opisani periodi i razdoblja stara hiljadama godina, pa mnogi stručnjaci smatraju kako je Biblija velika pomoć tokom istraživanja historije i drevnih civilizacija. Čak i oni koji ne vjeruju u religije ili pak nisu kršćani, smatraju Bibliju važnim i intrigantnim djelom, pa je većina ljudi pročitala.

Međutim, neka od istraživanja posljednjih godina dovela su do pometnje u kršćanstvu, jer je pronađena navodna “nova” Biblija koja prema procjenama stručnjaka datira iz perioda od prije 1500 godina. Prema ovoj Bibliji, nisu tačni svi navodi koji se pominju u Bibliji za koju mi znamo, a neki od stručnjaka smatraju novu Bibliju vjerodostojnom zbog načina na kojem je pisana. Ova knjiga pronađena je u Turskoj, a ona zapravo predstavlja ispovijest sv. Barnabasa koji je bio jedan od Kristovih učenika. Naime, on je navodno pratio Učitelja u stopu i zapisivao je sva dešavanja, a po njegovim zapisima ispada da Isus nije bio Božiji sin nego je bio samo prorok koji je propovijedao Božije riječi.

Navodno, on nije bio ni razapet, nego Juda, a Isus je odletio na nebo dok je bio živ. Ova Biblija je prebačena u jedan od turskih muzeja pod jakom pratnjom policije, a Vatikan itekako želi da dobije ovu knjigu u svoje ruke, kako bi je pomno proučili. Naime, smatra se da je ova Biblija vjerodostojna zato što je ispisana na crnoj koži i drevnim aramejskim jezikom i to zlatnim slovima, kakve je koristio i sam Isus.

Ads