Poznato je da je Švedska od samog početka pandemije korona virusa imala potpuno drugačiji pristup od svih drugih država. Oni nikada nisu uveli nikakve restriktivne mjere ni karantin, a sada je njihov glavni epidemiolog Anders Tegnel izjavio da je u ovoj državi od početka mjeseca jula došlo do ubrzanog pada broja zaraženih osoba korona virusom.

On je u intervjuu za švedski portal Tegnel rekao da stručnjaci ne znaju zašto se to desilo tačno u to vrijeme i zašto je bilo ovako iznenada. On smatra  da ovaj pad broja zaraženih nije povezan ni sa praznicima ali ni sa nekom mjerom koje je preduzelo ministarstvo za zdravlje. Tegnel smatra da bi jedno od najvjerovatnijih objašnjenja moglo biti povećanje broja ljudi koji imaju imuinitet na korona virus ali ni to se ne može tačno utvrditi.

Ipak, po njegovom mišljenju ovo smanjenje broja zaraženih koje je zabilježeno početkom jula je samo pokazalo da je Švedska strategija koja nije podrazumjevala karantin ni bilo koje druge rigorozne mjere, bila uspješna. On je napomenuo da je njihovo iskustvo pokazalo da do ubrzanog pada broja zaraženih može doći i bez lokdauna, a priznao je da se sada i kod njih opet povećava broj zaraženih, posebno mladih ljudi, ali da se švedsko zdravstvo s tim može nositi.

Posljednji podaci govore da je u Švedskoj do sada od posljedica zaraze korona virusom preminulo 5.763 osoba što je skoro pet puta više nego u Finskoj, Danskoj i Norveškoj zajedno. Ako dođe do ponovnog broja zaraženih u cijelom svijetu, još uvijek nije jasno koji  je model uspješniji i bolji.

Ads