Do sada smo imali prilike čuti zaista sve i svašta i na našim prostorima, a prije je i ovdje bilo normalno da se mlade djevojke, skoro djevojčice, udaju za starije muškarce, što je bio dogovor između porodica, ili djevojkine porodice i njenog budućeg muža, bez da je nju iko pitao za pristanak ili dozvolu. Srećom to ovdje više nije slučaj, te se smatra da to spada u protuzakonite stvari, ali nažalost u svijetu postoji još uvijek velik broj takvih slučajeva, pogotovo u siromašnijim zemljama.

Ovoga puta takvu jednu tužnu i jezivu priču donosimo iz Filipina, i to područja gdje većinski živi muslimanski narod, a u tom kraju je dozvoljeno da se djevojčice udaju čim dobiju prvi menstrualni ciklus, i to se najčešće udaju za dosta starije muškarce sa kojima su roditelji sklopili dogovor u zamjenu za nešto. Naime, djevojčica je napunila 13 godina, a onda je morala da se uda za muškarca koji je od nje stariji 35 godina. Ceremonija vjenčanja je održana u gradiću Mamasapano prije mjesec dana.

Fotografije koje vidite samo su jezivi prikazi ove strašne činjenice šta se dešava mladim djevojčicama, bez da iko pita za njihov pristanak ili misli na njih. Na jednoj od tih slika se vidi kako je muškarac ljubi u obraz, dok svi euforično stoje kraj njih i smiju se kao da je to najveće veselje, što za njih iz nekog razloga jeste, dok je za nju to najveća tragedija. On je rekao kako planira sa njom imati djecu kada napuni 20 godina, a slat će je u školu kako bi bila što bolja majka njegovoj djeci.

Ads