Više od šest mjeseci se cijela Srbija, ali i regija pitala šta je to natjeralo Splićanina Mateja Periša da uskoči u ledenu rijeku Savu uoči samog dočeka Nove godine u Beogradu. Sada je djelomični odgovor dala obdukcija, koja je utvrdila da je Matej prije ovoga čina konzumirao kokain, spid i alkohol. Klinički psiholog Marija Šutulović je objasnila da je Matej sa ovakvim koktelom smrti kojeg je uzeo, vjerojatno zapao u paranoju: ” Jasno je da su narkotici kod njega prouzrokovali izmijenjeno stanje svesti. Halucinacije su svakako jedna od posljedica. Nakon miješanja alkohola i ovih vrsta narkotika, posljedice su i ubrzan rad srca, povišeni krvni pritisak, poremećaji mišljenja, pojačana agresivnost, euforija, konfuzija, kao i strah bez razloga koji prelazi u paranoju, a koja je usko vezana sa halucinacijama” – kaže Šutulović.

Ona je istakla i da se u takvim situacijama javlja i nemogućnost da se takva osoba obuzda a tu je i povišena tjelesna temperatura i preznojavanje. Ona smatra da Matej u takvom stanju nije mogao da zatraži pravu pomoć te sve što je preduzeo je trčanje po ulici, zaustavljanje taksija i na kraju i ulazak u rijeku, a to je u stvari bio njegov pokušaj da se oslobodi paranoičnih misli, ali je dodala i da ostaje nedoumica na koji su način narkotici dospjeli u Matejev organizam:

” Ovim putem izražavam saučešće porodici Periš. Svakako treba naglasiti i edukovati mlade ljude da dobar provod nisu velike količine alkohola i narkotika. Problemi koje svako od nas ima ne treba rješavati na taj način, to je najmanje dobro i najmanje efikasno rješenje. Nije sramota obratiti se stručnjacima za pomoć ukoliko imamo problem” – poručuje ona.

 

Ads